Policajná hliadka z OO PZ Sabinov zachránila ľudské životy.

22.12.2010 Sabinov

Dňa 18.12.2010 v čase od 07.30 hod. do 19.30 hod. hliadka v zložení npráp. Chomják Milan a stržm Straka Peter vykonávala službu realizátora na OO PZ Sabinov.
V čase o 07.35 hod. bola policajná hliadka OO PZ Sabinov stálou službou vyslaná do obce Drienica, kde oznamoval muž, že sa nachádza v chatovej oblasti Drienica na chate spolu s ďalšími osobami, ktoré majú zdravotné problémy, avšak nebolo upresnené konkrétne miesto. Následne hliadka vykonala previerku v obci Drienica, ale s oznamovateľom sa nepodarilo skontaktovať. Na základe ďalšej previerky operačného dôstojníka a vlastného zistenia policajná hliadka prišla k chate, kde sa vo vnútri nachádzali poškodené osoby. Po príchode na miesto bola chata zamknutá, všetky okna boli pozatvárané a vonkajšie rolety stiahnuté. Vonkajšie osvetlenie bolo na chate rozsvietené. Hliadka búchala na dvere, avšak nikto neotváral.
V čase o 09:45 hod. sa ku chate okrem policajnej hliadky dostavili dve osoby, ktoré potvrdili, že sa v chate nachádzajú štyri osoby ( dvaja chlapi a dve ženy). Násilím otvorili chatu, a to tak, že vytrhli okennú roletu a následne rozbili sklenenú výplň okna, vošli do chaty a otvorili vchodové dvere.
Do chaty vstúpila policajná hliadka v zložení npráp. Chomják Milan a stržm. Straka Peter našla poškodené osoby, ktoré nereagovali na okolie, len nehybne ležali. Hliadka pootvárala všetky okná na chate a poškodeným začala poskytovať pomoc, a to tak, že zistila či poškodení dýchajú, následne ich začala preberať a vyťahovať na vzduch.
Na miesto sa dostavila RZP, ktorá previezla všetkých menovaných do nemocnice v Šaci, nakoľko všetci boli priotrávený plynom CO z krbu v chate.
Na miesto sa dostavil zisťovateľ príčin požiaru z OR HaZZ v Prešove, ktorý určil príčinu priotrávenia, nesprávne ovládanie škrtiacej klapky do komína a klapky regulácie prívodu vzduchu na krbe
 

Vyberte región